Wat is verslaving?

"Nerveusheid vraagt om kalmte."

Waarom willen meestal niet voldoende is.

“Wanneer is er sprake van verslaving ?” Een veelgestelde vraag. Er zijn veel verschillende manieren waarop afhankelijkheid ontstaat.

Verslaving is in onze termen lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van een middel of een soort ongezond of storend gedrag ten gevolge van gewenning. Er waren in Nederland in 2011 volgens  "De Kleine Gids, Jongeren en Verslaving" (ISBN 978-901309623-01)  van Joanneke  van der Nagel en Rianca den Ouden van Tactus Verslavingszorg zo'n 820.000 mensen met  een alcoholprobleem. Er waren in Nederland in  2011  meer dan 3,3 miljoen rokers (bron:Stivoro: Nipo cijfers) en er zijn steeds meer mensen die meer ongezonde suiker tot zich nemen dan wenselijk voor hun gezondheid.

Het Engelse woord voor verslaving is “addiction” . In de eerste drie letters zit het werkwoord “to add” (toevoegen , erbij doen )- in de zin van : er klemt of kleeft zich iets vast,en we raken er maar niet vanaf.

Nieuw gedrag, dat daarna voortdurend in de praktijk wordt gebracht, en dus aan ons doen en laten wordt “toegevoegd”,ontwikkelt zich heel snel tot een gewoonte. Wanneer we iets nieuws leren, zoals bijvoorbeeld auto rijden, dan gebeurt precies hetzelfde, maar met het verschil dat we bij verslaving over schadelijke gewoontes spreken. Schadelijk voor lichaam, geest en ziel.

Ons ontzagwekkende organisme "archiveert" het nieuw geleerde, of de door herhaald gedrag aangeleerde “gewoontes” en legt ze onder andere vast in de hersenen, in het bloed, in de maag,de energiehuishouding en in extreme gevallen ook op celniveau. Uitgelokt door bepaalde situaties, gedachten of gevoelens worden we met nieuwe gewoontes verbonden en afhankelijk van situaties, gedachten en gevoelens ontwikkelen we nieuw gedrag.

Vaak wordt de vraag gesteld waarom het zo moeilijk is het roken op te geven, en ook andere gewoonten te veranderen.

Verslavingen worden vooral vanuit je onderbewustzijn en in de dieper gelegen breindelen vastgelegd en in stand gehouden en het is in veel gevallen zonder hulp moeilijk dat met je verstand en met je denken te controleren en te herschrijven.Meer hierover is te lezen in het zeer leesbare boek "Slaaf van het onbewuste" van professor Reinout Wiers.

 

Ervaringen
alcohol verslaving alcoholverslaving drank drankverslaving drankzucht medicijn verslaving medicijnverslaving kalmerende middelen antidepressiva
© 2024 A.O.T. instituut - Impressum - Site door Compleet IT